Elon Musk

Elon Musk este considerat „omul mileniului” dupa ce a revolutionat transportul auto cu propulsie electrica, a construit si trimis in spatiu nave spatiale, a reinventat transportul feroviar cu propulsie electro – magnetica etc. Cel mai adesea numele sau este asociat cu Tesla Motors, companie care produce masini premium pe propulsie pur electrica.

em5Elon Reeve Musk s-a nascut pe data de 28 iunie 1971 in Pretoria, Africa de Sud dintr-o mama canadianca si un tata englez. In 1980 parintii divorteaza iar Elon ramane cu tatal sau si termina studiile la Pretoria Boys High School dupa care se inscrie la Waterkloof House Preparatory School. Prin mama sa obtine cetatenie canadiana iar in 1988 la varsta de 17 ani emigreaza in aceasta tara.

In martie 1999, Musk devine co-fondator al companiei x.com , o companie care ofera servicii financiare online si plati prin e-mail. In 2000 compania se uneste cu Confinity care era cunoscuta pe piata prin serviciul sau de transfer de bani PayPal iar in 2001 cele doua companii se reunesc sub numele de PayPal. Noua companie creste in profit si devine tot mai cunoscuta iar in octombrie 2002 eBay cumpara PayPal pentru suma de 1,5 miliarde US$ dintre care Elon Musk primeste 165 milioane US$. In luna iunie al aceluiasi an, Musk investeste 100 milioane de dolari in SpaceX sau Space Exploration Technologies. Noua companie se ocupa de proiectarea si producerea de vehicule spatiale utilizand tehnologia folosita la rachete, aceasta abordare fiind diferita de ceea ce concepea NASA. In 7 ani SpaceX dezvolta familia de vehicule Falcon si nava spatiala Dragon de la zero. In septembrie 2009, SpaceX devine prima companie privata care pune cu ajutorul lui Falcon 1 un satelit pe orbita Pamantului. Trei ani mai tarziu pe 25 mai, Dragon ancoreaza pe SSI (Statia Spatiala Internationala), SpaceX facand istorie deoarece devine prima companie care lanseaza si ancoreaza de SSI o nava spatiala. In 2006, NASA incheie un contract cu SpaceX pentru a dezvolta si testa Falcon 9, un vehicul de transport marfuri la SSI. Doi ani mai tarziu pe 23 decembrie, compania lui Musk primeste de la NASA 1,6 miliarde US$ pentru 12 zboruri la SSI cu Falcon 9 si nava spatiala Dragon pentru a inlocui Space Shuttle care urma sa fie scoasa din uz in 2011. Incepand cu 2014 SpaceX primeste aviz din partea NASA de a dezvolta noi capacitati de transport astronaut american. SpaceX si Soyuz sunt singurele companii care au contract cu NASA pentru a efectua transporturi la SSI.

Tesla Motors a fost fondata de Martin Eberhard, Marc Tarpenning, JB Straubel, Ian Wright si Elon Musk in 2003. Idea unei masini electrice premium a aparut la o intalnire intamplatoare intre Musk si Straubel, unde antreprenorul a aflat ca exista un prototip al unei masini electrice sport dezvoltata de AC Propultion. Elon Musk a incercat sa ii convinga ca masina respectiva sa devina una comerciala dar ei nu erau interesati asa ca impreuna cu Straubel si alti co-fondatori s-a nascut Tesla Motors. Musk a adus majoritatea capitalului in noua companie.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.