Tesla Motors

Tesla Motors – producator de masini premium 100 % electrice cu tehnologie de ultima ora…

Tesla Motors este in acest moment cea mai revolutionara companie auto. Numita dupa inventatorul motorului pe curent alternativ Nikola Tesla, compania situata in Silicon Valley s-a lansat in 2003 avand ca scop producerea si comercializarea masinilor pur electrice.  Fondatorii sai, printre care Elon Musk, s-au gandit daca ar putea sa construiasca o masina care sa aiba motor 100 % electric, sa aiba un design atragator si autonomia sa fie una acceptabila.

Strategia de lansare pe piata a companiei Tesla Motors a fost una riscanta dar care s-a dovedit cea mai potrivita : intai s-a dorit ca Tesla sa-si construiascao imagine apoi sa obtina profit. Au inceput cu productia lui Tesla Roadster prin care au demonstrat ca un vehicul electric poate concura cu orice masina cu ardere interna. Primul model a fost scos din productie in 2012 dar si-a indeplinit misiunea: Tesla s-a remarcat ca producator de ev-uri de inalta performanta. Al doilea model produs de Tesla a fost Model S. Productia si comercializarea acestui model a propulsat compania in randul marilor producatori auto. Cu toate ca segmentul masinilor electrice a dezamagit majoritatea producatorilor ( vezi detalii citind teoria conspiratiei privind industria auto ), Tesla Motors reuseste ceea ce nimeni nu a reusit pana atunci: sa comercializeze la masa larga un model pur electric. Sedanul a impresionat o mare parte din criticii auto, a obtinut cel mai mare punctaj la testele de siguranta in SUA si a ridicat imaginea si profitul companiei. In cativa ani de cand s-a creat compania si-a triplat valuarea pe piata, a inceput sa ameninte suprematia GM si din cauza tehnologiei de ultima ora impus pe luxosul sedan si a performantelor sale, Tesla Motors este nevoita sa caute solutii urgente pentru a face fata cererii mari pentru Model S.

Din cauza tehnologiei moderne pe care a creat-o, Tesla atrage atentia nemtilor de la Mercedes-Benz care cumpara 10 % din actiunile companiei.

In 2014 Tesla Model S este printre castigatorii competitiei Motorul Anului alaturi de cei de la Ford cu EcoBoost-ul de 999 cmc .In acelasi an Tesla anunta ca isi publica toate brevetele in mod open source, adica gratis. Elon Musk devine „the king of the electric car”. Daca pana acum Elon Musk era considerat un ghimpe în coasta marilor producători auto, acum devine un adevarat dusman. Unii se intreaba cat va trece pana cand Elon Musk va fi asasinat de petrolisti. Prin ce a creat, Tesla Motors schimba din temelii istoria auto. Faptul ca producatorul masinilor electrice de lux da publicităţii toate patentele folosite pentru maşinile sale electrice, dar şi cele pentru reţeaua de încărcare Supercharger, reprezinta „scanteia care aprinde butoiul cu pulbere”. De ce s-a gandit excentricul miliardar sa ofere gratis inventiile sale? Simplu : pentru ca si concurenta sa se dezvolte; la ora actuala marii producători auto se mişcă mult prea încet în dezvoltarea si producerea masinilor electrice, de aceea Tesla s-a decis să le dea un imbold. Elon Musk a declarat ca „patentele au ajuns să reprezinte o slăbiciune pentru o companie deoarece pun piedici inovaţiei, iar dezvoltarea tehnologică nu e destul de rapidă”. Prin revolutia pe care a declansat-o Elon Musk se contureaza ca fiind „the rebel kid of auto world”; datorita lui Tesla reuseste să devină compania auto cu cea mai rapidă creştere şi având cea mai modernă tehnologie nepoluantă. Supranumit „împăratul maşinilor electrice” Elon Musk ridica Tesla Motors  in topul celor mai valoroase companii auto din 2014, cu o valuare pe piata de aproximativ 17 miliarde euro, depasind producatori ca Mazda, Fiat si Peugeot. Odata cu lansarea lui Model X si Model III, analistii cred ca Tesla va depasi cu usurinta valuarea de 20 de miliarde de euro.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.