Top masini pur electrice

Daca este sa ne gandim bine si sa observam schimbarile care se petrec in jurul nostru, vom concluziona ca lumea si socetatea in care traim de multe ori isi schimba incetul cu incetul directia. Oamenii vor o democratie mai transparenta si ies in strada pentru aceasta, iar politicienii sunt nevoiti sa ii asculte; socetatea doreste un mediu inconjurator mai curat, mai verde si pentru aceasta face eforturi sa diminueze efectele poluarii; au aparut sacose biodegradabibe, producatorii folosesc materie prima reciclata, becurile filament incep sa dispara in favoarea celor cu LED etc, etc, etc.

Ce doream sa subliniez aici este faptul ca infruntam zi de zi noi provocari si trebuie sa ne schimbam pentru a putea supravetui. Domeniul automotive in urma crizei mondiale inceputa in 2007 a suferit schimbari drastice: producatori auto au falimentat, altii au fost nevoiti sa devina parteneri pentru a supravetui, iar omul de rand a fost nevoit sa gaseasca solutii pentru a putea sa isi continue munca si stilul de viata. Astfel au aparut oameni care au folosit ulei de floarea soarelui in loc de motorina, altii au mers mai departe si si-au convertit masina intr-una electrica.

Despre masinile electrice este acest articol, dar nu despre orice masina electrica ci despre cele pur electrice, adica care merg doar avand un motor electric. Unii producatori din dorinta de a fi vazuti tot mai eco au scos pe piata masini hybride care au un motor pe ardere interna si un motor electric foarte mic care are o autonomie foarte mica. Pe langa faptul ca masinile hybride sunt foarte putin eficiente din punct de vedere al consumului, aceste sunt si foarte scumpe.

Cu toate acestea astazi doresc sa va prezint un top cu masini pur electrice care chiar merita sa le cumperi. Este adevarat, pretul de achizitie este piperat. Masinile pur electrice au mai multe avantaje; sunt extrem de fiabile, avand foarte putine parti in miscare, au durata de viata mare, iar daca acumulatorii se deterioreaza, acestia pot fi inlocuiti. De asemenea, masinile pur electrice au noxe zero, adica taxele vor fi mai mici; nu in ultimul rand masinile pur electrice consuma foarte putin, adica daca o masina economa consuma in jur de 5 L % de carburant, o masina pur electrica poate consuma echivalentul a 2 L de carburant la 100 de kilometrii. Mai jos va prezint topul masinilor pur electrice, produse la scara larga; topul a fost alcatuit luand in calcul mai multi factori: pretul de achizitie, autonomia, reputatia producatorului de a face masini pur electrice etc.

1. Numarul 1, dupa cum unii dintre voi probabil stiati, este ocupat de Tesla Model S. Producatorul american s-a lansat in plina criza mondiala; cineva spunea ca a crea un producator auto in plina criza este o mare prostie, iar daca producatorul auto ar produce masini pur electrice, aceasta ar fi o mare nebunie. Exact acest lucru l-a facut Elon Musk : a infiintat Tesla Motors in prima criza mondiala si a facut din aceasta companie cel mai mare producator de masini pur electrice. Tesla Model S are mai multe versiuni, inclusiv versiunea cu doua motoare, pretul acesteia incepand cu 70.000 de dolari, iar autonomia fiind in jur de 500 km.

2. A doua masina din acest top este produsa tot de Tesla Motors si este Model 3 . Acest model costa in jur de 35.000 , viteza 0-100 km/h este atinsa in aproximativ 6 secunde iar autonomia masinii se situeaza in jurul cifrei de 350 de km. Este preconizat a fi cel mai vandut vehicul pur electric in urmatorii 5 ani. Mai multe detalii si poze despre aceasta masina le gasiti aici .
3. Rimac Concept One ocupa locul 3 in acest clasament deoarece au influentat negativ pretul mare de achizitie (aproximativ 1 milion euro) dar si productia limita. Masina este produsa de compania croata Rimac Automabile si are in jur de 600 CP, 4 motoare pe fiecare roata, viteza limitata la 300 km/h ceea ce face din Concept One cea mai sportiva masina pur electrica.
4. Tesla Model X este un SUV de 7 locuri cu un pret care porneste de la 80.000 $, autonomia incepe de la 350 km, viteza maxima fiind de 225 km/h.
5. Locul 5 deschide lista masinilor care nu sunt atat de satisfacatoare din punct de vedere al puterii motorului si al autonomiei. Pozitia este ocupata de Nissan Leaf care are 109 CP, autonomia se situiaza intre 120 km si 250 km in functie de marimea baterieri, iar pretul de achizitie incepe cu 30.000 euro, destul de mare in comparatie cu ceea ce ofera.

Alte masini pur electrice sunt Renault Zoe, VW E-Golf si E-UP, Bollore.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.